Beatrice Lindéh (fd Lindberg)

Allt och inget, med en lite mer intelligent vinkling.

Sheriffen i Nottingham aka försäkringskassan

Publicerad 2018-03-05 21:58:47 i Allmänt, ekonomi, familj, politik,

Jag tänker spy lite nu. Inte bara å mina vägnar, utan för alla som drabbas, många troligtvis hårdare än jag själv. 
En gång i tiden i landet Sverige var politik enkelt. De socialistiska partierna, de till vänster, de röda, var de som stod på den lilla människans sida. Det var de som kämpade mot klasskillnader och orättvisor, de stod för höjda bidrag och lägre skatter. De borgerliga partierna, de blå, stod på företagarnas och höginkomsttagarnas sida. De kämpade för att människor själva skulle få styra sina liv och för att företagen skulle få bättre möjligheter, sänkta skatter, minskade bidrag. Visst var det enkelt när ideologierna var enkla och politiken följde den? Riktigt så enkelt är det inte nuförtiden, något vi påminns om gång efter annan.
Idag har vi en rödgrönröra till regering, och det märks tydligt hur populistiska de blivit. Detsamma gäller alla andra partier. Socialister har blivit blå, och borgare har blivit röda... vi har hela jävla regnbågen inom alla partier idag. Var tog ideologierna vägen?
 
För någon månad sen gick regeringen och försäkringskassan ut och slog sig för bröstet. Nu skulle äntligen barnfamiljerna få det lättare, barnbidraget och underhållsstödet (för barn över 15 år) skulle höjas. Som ensamstående 3-barnsmamma blev det här naturligtvis riktigt goda nyheter, och som relativt låg inkomsttagare blev det en känslomässig lättnad i att kanske kunna unna sig nånting litet ibland.
Idag visade det här sig bara vara valfläsk, för samtidigt som man höjer ett bidrag som går till ALLA, så sänker man de behovsprövade bidragen för underhållsstöd vid växelvis boende med... gissa? 200 kr. Samma summa som barnbidraget alltså. Å är man då en jämställd familj (vilket jag tack och lov inte är) och delar barnbidraget lika, innebär det att man får minus 100 kr per månad per barn. Det här är naturligtvis inget man går ut med i media, utan man ger beskedet genom att helt enkelt skicka ut ett nytt beslut om underhållstöd, och däri skriva att reglerna är så. Dessutom skriver man att underhållsstöd vid växelvis boende skall fasas ut för att försvinna 2021. Så var det med den fina höjningen. Man tar från de fattiga och ger till de rika. Utöver detta fick jag dessutom veta av en vän idag att dels så kommer bostadsbidraget, den delen som representerar det växelvisa boendet, att även den minskas med 200 kr. Av en annan vän fick jag veta att flertalet kommuner dessutom höjer kostnaden för barnomsorg med just... 200 kr.
Trodde du att 200 kr per barn var en ökning i din inkomst? Tänk igen! Det är ett sätt att minska dina inkomster om du har det dåligt ställt. Ett sätt att få ytterligare människor till socialtjänsten ekonomiska bistånd, och klasskillnaderna att öka.
Grattis socialdemokrater, jag tror ni tappade lite väljare!
Att sparka på de som redan ligger är sjukt. Att partier som säger sig representera den nedre delen av inkomstkurvan gör detta, är skandal. Var är tidningarnas stora rubriker nu? Eller vågar ni inte skriva om det här?
 

Om

Min profilbild

Beatrice Lindéh (fd Lindberg)

Författare, föreläsare, psykolog, sexolog och mamma.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela