Beatrice Lindéh (fd Lindberg)

Allt och inget, med en lite mer intelligent vinkling.

När sex suger: om sex och psykisk hälsa.

Publicerad 2019-12-12 19:08:00 i Allmänt, Psykisk hälsa, erotik, hälsa, sex, sexologi,

På senare tid har jag synts en del i lokal- och sociala medier. Ämnet har varit sexualitet kopplat till psykisk ohälsa, och hur mycket jag än pratar om det, verkar jag aldrig få med allt jag vill säga. Så här är ett försök till klargörande för dig som är nyfiken på hur det hänger ihop.
 
1. Vad är sex och vad händer i kroppen när vi har sex?
För att kunna förklara hur sex och psykisk hälsa hänger ihop måste jag först klargöra vad sex är. När jag säger "sex" menar jag inte bara "kuken-i-fittan"-sex, eller ens bara samlag. Jag menar verkligen allt som har med sex att göra: hångel, petting, oralsex, analsex, bdsm-sex, smeksex osv. Alla former av handlingar som på ett eller annat sätt innebär sexuell upphetsning. Jag vill att du försöker tänka bortom förspel, samlag och efterspel, och istället ser sex som ett smörgåsbord där du kan välja en eller flera rätter, i vilken ordning du vill. Du kan till och med börja med desserten, om du vill.
Det som händer i våra kroppar när vi ägnar oss åt sexuella handlingar, är ett formligt fyrverkeri av härliga känslor och flödande signalsubstanser och hormoner. Vi mår bra av att ha sex, helt enkelt. Det ökar vårt psykiska välbefinnande, ger immunförsvaret en rejäl skjuts och gör att vi känner oss närmre vår eventuella partner. Det är dessutom bra för din självkänsla, förutsatt att sexet är på dina villkor.
Så kortfattat kan man säga att sex, med eller utan partner, ökar den psykiska hälsan och stärker relationer.
 
2. Varför försvinner lusten?
För att förstå varför den sexuella lusten försvinner, behöver vi första och främst veta vad som skapar den. När det gäller sexuell lust är dock människor olika, både vad gäller vilken kvalitet och vilken kvantitet på lustökande parametrar gäller. Vissa människor känner spontan lust, andra behöver någon att interagera med, för att känna lust. Gemensamt är dock att sexualiteten på något sätt är närvarande i medvetandet. När vi mår bra, känner vi också sexuell lust.
Tyvärr är det sällan livet är perfekt, och vi är olika känsliga för vad och hur mycket som krävs för att lusten ska försvinna. Stress och dåliga relationer, är vanliga saker som påverkar lusten negativt, men även små saker som en ovanligt tung arbetsdag ellr tillfälligt sviktande självförtroende, kan trolla bort sexlusten. Depression och ångest orsakar per definition svårigheter i livet som gör att sexlusten minskar eller fösvinner, liksom alla andra former av psykisk ohälsa.
Härtill ska läggas att andra livsstilsfaktorer kan påverka, exempelvis avsaknad av motion, dålig kosthållning, sömnproblem, sjukdom osv. Även mediciner som används mot depression påverkar lust (och orgasmförmåga), både medans man använder dem och under en lång tid efteråt.
 
3. Den onda cirkeln
Så när livet går emot oss, tappar vi lusten. När vi tappar lusten vill helst inte ha sex. Vi plockar alltså bort de härliga hormonerna och signalsubstanserna som utsöndras vid sex, och kan tom undvika att tänka på sex (plockar bort et ur vårt medvetande för tillfället). Detta kan i sin tur resultera i oro/ångest/nedstämdhet pga negativa tankar om oss själva ("varför vill jag inte ha sex med min partner? Det är fel på mig. osv"). Detta orsakar naturligtvis att vi känner ännu mindre lust, och kanske börjar slarva med våra levnadsvanor, eller börjar med antidepressiva mediciner. Gissa vad? Det kommer sänka lusten ännu mer, och sedemera göra att oro och nedstämdhet också försämras. Till detta kan pålagringen relationsproblem dyka upp, eftersom man lätt börjar ifrågasätta sin relation och känslorna för partnern ("Vi har ju aldrig sex längre").
Det är lätt att se hur en ond cirkel skapas när man tappar lusten och börjar falla in i negativa tankar och beteenden. Tack och lov går det att göra nånting åt det!
 
4. Att ta sig upp.
Det första steget är alltid det svåraste, men börja fundera över vad det är som inte stämmer i ditt liv. Vad är det som gör att du mår dåligt? Nej, det är inte en kemisk obalans som ska korrigeras med mediciner. Hur ser ditt liv ut? Vad är du inte tillfreds med? Börja där. Om det enda som felas är sexet, då har du tur. 
För att börja få tillbaka lusten, måste du dock föra tillbaka din sexualitet till ditt medvetande. Det är relativt enkelt. Läs erotiska noveller, titta på erotisk film, prata sex med din partner osv. Låt din sexualitet ta lite mer plats i ditt liv.Om du har en partner kan ni försiktigt börja närma er varandra igen genom kramar, smekningar, kyssar, hångel... och släpp kraven! Om det är svårt att släppa känslan av att hångel ska leda till samlag, så kom överens med din partner om att inte ha samlag. Ta en vecka, eller en månad, där penetration inte är tillåten. Stressad över orgasmer? Gör samma sak där. Ta bort stressen, njut av närhet och intimitet istället.
Har sexet mest blivit tråkigt och rutin? Gör nåt nytt och spännande! Är fantasin slut? Köp ett spel, det finns massor av olika att köpa på nätet.
 
5. Ha roligt!!
Sex ska vara roligt och njutningsfullt. Tänk på smörgåsbordet jag nämnde ovan, och välj de saker du och din partner njuter av. Framförallt: börja prata med varandra. Hur vill ni ha det? Om du inte har en partner: hur vill du ha det? Själv eller med andra?
Kommunikation och njutning är de två viktigaste kompnenterna i ditt sexliv. Inte skulle du tveka att tala om vad du vill ha till mat? Eller om det är en ny maträtt du vill prova? Försök tänka på samma sak när det gäller sex. Och man får prova en sak för att upptäcka att det inte alls var nåt man gillar, det är helt ok.
 
Så, det här var kort vad jag vill att du ska veta om lust och hur man kickstartar den. Jag kommer garanterat återkomma till det här, men det får vara bra för nu.
Behöver du härliga noveller att läsa kan jag rekommendera novellsamlingen "Tabu" som jag medverkar i. Finns i bokhandel och på storytel.
 
 

Om

Min profilbild

Beatrice Lindéh (fd Lindberg)

Författare, föreläsare, psykolog, sexolog och mamma.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela