Beatrice Lindéh (fd Lindberg)

Allt och inget, med en lite mer intelligent vinkling.

Corona och en svensk tiger

Publicerad 2020-03-09 14:30:00 i Allmänt, Psykisk hälsa, corona, demokrati, hälsa, politik, sjukvård,

Just nu upptar virussjukdomen COVID-19, även kallad Corona, många svenskars tankar. Många förändrar sina invanda mönster, bunkrar livsmedel och handdesinfektion, eller bara ser på när andra springer runt som galna efter den senaste informationen. Sverige närmar sig ett krisläge, inte rent fysiskt utan psykologiskt.
En svensk tiger innebar förr att man inte avslöjade statshemligheter eler något som skulle kunna skada landet som helhet. Det innebär också att inte tro på, eller sprida desinformation. I dagsläget är det dock något som verkar ha gått över svenskarnas huvuden. Desinformation och rykten sprids som en löpeld och orsakar panik. Paniken är det som är farligt i det här läget, mer än viruset i sig.
Det som hänt senaste dagarna är att människor bunkrar, inte bara det de själva behöver, utan i överflöd. Mat, hygienartiklar, sjukvårdsartiklar och handdesinfektion. Det som händer när man själviskt bunkrar mer än man själv kommer behöva är att de som verkligen behöver det, blir utan. Sen finns det en annan avart som köper upp desinfektionsmedel och säljer till dyra pengar när det börjar ta slut i butikerna. Jag hoppas helvetet har en egen plats för den typen av människor.
Det psykologiska försvaret och förberedelsen är det absolut viktigaste vi har. Det spelar ingen roll om du har skåpen fulla av mat och handsprit, om du får panik den dagen du eller dina nära blir sjuka. Det är en naturlig del i det här att man är orolig och vaksam, då viruset är något nytt och okänt. Men det blir inte bättre för att vi sprider rykten. Att skrika och gorma om att Sverige minsann inte är förberett, att regeringen ljuger eller att det ligger en hund begraven nånstanns, är inte ett effektivt sätt att hantera situationen. Du kan tro och tycka bäst du vill, men att sprida det orsakar panik och osäkerhet, vilket är precis tvärtemot det vi behöver just nu. Sverige behöver ett folk som håller ihop och ställer upp för varandra.
Nu blev det mycket "inte" här. Vad gör man i en sån här situation då?
  • Håll dig uppdaterad på fakta. Expressen, aftonbladet och dylika blaskor är inte fakta. Läs istället på hos WHO, folkhälsomyndigheten, forskningarapporter och dylika säkra källor. Om någon tjänar pengar på att kabla ut informationen är den med största sannolikhet full av överdrifter och halvsanningar.
  • Ta det lugnt! Det finns en risk att vi får problem med försörjningen av färskvaror om epidemin slår riktigt hårt. Köp bara på dig det du och din familj behöver. Konserver, torrvaror o dyl kommer med största sannolikhet inte ta slut, så du behöver inte bunkra för flera månaders försörjning.
  • I så stor mån som möjligt, förhindra smittspridning. Var vaksam på dina egna och dina närmastes eventuella symptom. Håll god handhygien, tvål och vatten räcker långt. Undvik folksamlingar om du kan, utan att det hindrar dig från att leva ett normalt liv.
  • Stärk ditt immunförsvar. Ät nyttigt, motionera, sov ordentligt och ha grymt sex. krama dina nära och kära lite extra och låt solen lysa på dina kinder. Allt sånt stärker ditt immunförsvar och minskar risken för att du drabbas av någon allvarligare variant av sjukdomen. C- och D-vitamin hjälper dig också en bra bit på vägen.
  • Köp några nya böcker, några flaskor av ditt favoritvin och göm en extra stor påse (låda) godis nånstanns där hemma. De flesta som drabbas kommer enbart få en mild variant som kräver sedvanlig hemmavistelse i soffan. Gör det mysigt och vänta med att gå tillbaka till jobbet någon dag extra.
  • Hjälp dina vänner, din familj och dina grannar som behöver det. Om de sitter i karantän, handla åt dem så de får sina förnödenheter (de swishar dig, du ställer varorna utanför dörren). Vi kommer mycket längre med att hjälpas åt, och när du själv blir sjuk kommer även du får den hjälp du behöver.
  • Om du tycker att det här är sjukt jobbigt och det upptar mer tankeverksamhet än vad det borde göra, det kanske påverkar ditt jobb eller dina relationer. Prata med en psykolog. Sitter du redan i karantän eller inte vågar gå ut så har många regioner numera digitala mottagningar på primärvårsnivå. Sen finns alltid privata aktörer som KRY, eller jag själv för den delen.
  • OM du misstänker att du är drabbad, ring 1177. Åk inte till vårdcentralen och ring inte 112 om det inte är livshotande. Om du bara vill ha information, ring 11313.
Genom att agera rätt och hålla sig lugn möjliggör vi att samhällets resurser läggs där de behövs, och inte på onödig oro.
Om du vill läsa mer om kriser och om att vara förberedd kan jag rekommendera Lars och Lena Wilderängs bok: Är du förberedd? samt Om kriget eller krisen kommer, som alla hushåll fått hem i brevlådan (annars går den att beställa hos msb).
 
Så, tvätta händerna och ta hand om er!!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Beatrice Lindéh (fd Lindberg)

Författare, föreläsare, psykolog, sexolog och mamma.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela