Beatrice Lindéh (fd Lindberg)

Allt och inget, med en lite mer intelligent vinkling.

Värme i kylan

Publicerad 2020-03-17 07:43:08 i Allmänt, corona, demokrati, hälsa, sjukvård,

Börsen kraschar, till stor del pga Covid-19 men inte enbart. Människor är oroliga. Vi ser en utveckling just nu som liknar den i Italien (och där är det kaos). Världsledare går ut och fördömmer Sveriges sätt att arbeta, men regeringen vägrar ta vettiga beslut som skulle kunna rädda tusentals liv. Jag önskar att jag slapp beskriva verkligeheten som den är, men vi måste göra det. Det är kaos. Vi har varken sjukvårdsmaterial eller personal för att ta hand om de sjuka, och det redan nu. Hur blir det om en vecka? Om en månad? Hur många ska dö i onödan pga att föregående regeringar monterat ner vår sjukvård och vår krisberedskap? Hur många ska dö i onödan pga att svensk regering tror sig veta bättre hur man hanterar en pandemi än resten av världen?
Nu är inte allt elände, för mitt i det här fungerar faktiskt samhället. Inte pga vad offentlig sektor gör (även om vårdpersonalen är helt fantastiska), utan pga enskilda människor och företag som ser sitt samhällsansvar och hjälper till. Ikea skänker material, Absolut börjar tillverka handsprit, privata företag ber sina anställda arbeta hemifrån (trots att regeringen säger att det är orättvist mot de som inte kan göra det). Det skapas frivilliga sammanslutningar av kloka människor som hjälps åt för att öka tillgången på ventilatorer/respiratorer (och bygga nya). Privata vårdaktörer går in och hjälper till med rådgivning och remittering till provtagning när inte den offentiga vården räcker till (och tro mig, alla sliter som djur pga överbelastning). Det bildas frivilliga grupper av friska människor som hjälper de som är sjuka och i karantän att handla. Hur kan det komma sig att, i ett sk socialistiskt välfärdsland, så är det de privata företagen och enskilda personerna som hanterar krisen, och inte staten?
För första gången på väldigt länge känns det som att vi hjälps åt och tar hand om varandra, istället för att kämpa mot påhittade hot mot vår välfärd. Det är helt fantastiskt hur en kris svetsar samman människor och tar fram det bästa i oss. 
Känner du dig handfallen och vill hjälpa till? Gör det! Det finns gott om initiativ att ansluta till, eller skapa ett eget. Det kan räcka med att skriva ett hoppfullt blogginlägg, hjälpa någon hantera sin ångest, lämna några flaskor handsprit till vården, eller handla åt dina föräldrar så de slipper gå ut och riskera sin hälsa.
 
Jag är inne på dag två som symptomfri, sambon blir bättre för varje dag och barnen verkar fullt friska nu. Igår satt jag på altanen i härlig marssol och kände mig relativt hoppfull inför framtiden. Om jag haft Covid-19? Inte en aning, eftersom det itne längre finns möjlighet att testa sig om man inte behöver sjukhusvård. Det kan lika gärna varit en förkylning, eller influensan, eller bara ren hypokondri. Ingen vet, och ingen kommer få veta. För egen del hoppas jag innerligt att det var Covid så jag slipper oroa mig för att behöva sjukhusvård pga kassa lungor.
 
Ta hand om varandra nu, och tvätta händerna!!!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Beatrice Lindéh (fd Lindberg)

Författare, föreläsare, psykolog, sexolog och mamma.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela