Beatrice Lindéh (fd Lindberg)

Allt och inget, med en lite mer intelligent vinkling.

Det här med hormoner...

Publicerad 2021-09-19 12:06:06 i Allmänt, Psykisk hälsa, hälsa, sexologi, sjukvård,

I veckan har både svt och tv4 tagit upp det här med PMS och PMDS, ur ett väldigt medicinskt perspektiv. Enligt dem handlar det bara om att man ska ha rätt till mediciner, och det håller jag med om, till viss del. Men jag anser att de mediciner som erbjuds ska vara undantag. Jag tänker så här (och du får gärna tänka annorlunda, men kom då med vettiga argument):
 
PMS är en reaktion i din kropp på att hormonbalansen förändras strax innan mens. Det kan innebära en del fysiska symptom som uppsvälldhet, ömma bröst, migrän osv, och en del känslomässiga såsom lättrördhet, oro, nedstämdhet osv. I sin enklaste form är det en naturlig del i våra system, men för många blir det väldigt jobbigt och det påverkar livet. Vissa kvinnor får PMDS, vilket är monstervarianten av PMS, kort sagt. Tänk dig de symtpom jag skrev om PMS, fast otroligt mycket värre. I värsta fall kan det innebära kraftig ångest, självmordstankar (eller försök), rejäla raseriutbrott mm. Det påverkar livet rejält. Självklart ska man inte behöva ha det så, för det är inte på något sätt ok. Vad som händer rent hormonellt, kan du läsa på andra ställen. Jag rekommenderar Vulverine Koos, som är mycket kunnig inom kvinnors hormoner.
 
Det vården erbjuder är: SSRI och P-piller (ibland spiral). SSRI är antidepressiva, och mot PMS/PMDS tas de cykliskt, alltså två veckor i månaden. Den vanligaste sorten är escitalopram. Vissa kvinnor tycker att de hjälper, andra att det inte gör det. Det går inte att på förhand säga vem som har hjälp av det. Det man däremot kan säga är att det finns sjukt mycket biverkningar. Läs på fass.se för att få hela bilden. Vanligt är illamående, ökad nedstämdhet, avtrubbning, huvudvärk, oro och minskad sexlust (och förmåga). Biverkningarna KAN avta med tiden, men det är inte säkert att de gör.
Hormonella preventivmedel påverkar hormonbalansen under hela cykeln, inte bara din PMS. Här krävs en skicklig barnmorska eller gynekolog som är insatt i hormonernas påverkan på PMS. Får du fel sort blir du sämre, eller i bästa fall får du ingen effekt. P-piller kommer också med en rad biverkningar som du kan läsa om själv, men de vanligaste är ungefär samma som SSRI. Du bråkar alltså med kroppens hormonsystem, och det kommer ge biverkningar. Depression, oro och minskad sexlust är de vanligaste biverkningarna på hormonella preventivmedel. Du kanske blir av med din PMS, men riskerar att utöka problemen med nedstämdhet och ångest till hela menscykeln, inte bara två veckor. Hur just du reagerar på dem går dock inte att säga, eftersom det skiljer från kvinna till kvinna.
Det här är alltså vad vården har att erbjuda. På vissa platser finns en psykolog som med lite tur kan hjälpa med KBT, men få psykologer är utbildade på det. De flesta vill dock hjälpa och kan hjälpa till viss del. Hur det kommer sig att KBT hjälper? Av flera anledningar, och jag ska försöka förklara, men det är lite snurrigt på sina ställen. Men såhär. Alla hormoner hänger ihop och triggar varandra, det är det första du ska veta. Att förklara exakt hur skulle kräva en hel bok, och det finns det andra som skrivit om redan. Men det här innebär att när vi som psykologer jobbar med dina tankar och känslor för att hjälpa dig att må psykiskt bättre, så börjar vi en hormonell förändring som ger ringar på vattnet i hela kroppen. Att jobba med att minska stress och orosmoment, samt öka förståelsen för en själv och hur man kan hantera relationen till sig själv och andra, kommer minska den negativa påverkan som dina känslor har på resten av ditt hormonsystem och inleda en positiv spiral av förståelse, lugn och minskade besvär. Det här är naturligtvis inget som är en quick-fix, men de flesta påbörjar en positiv spiral ganska snart efter första behandlingstillfället. Det här är inget som tar bort dina besvär direkt, men har inte heller särskilt mycket biverkningar. Den mest positiva biverkningen är att du kommer må bättre genom hela livet, inte bara under de två veckorna du har PMS. 
 
Det finns ytterligare tre hörnstenar i att få ordning på sin störda hormoncykel, och det är mat, motion och meditation. Det du äter påverkar din hormonbalans. Ju mer inflamatorisk kost du äter, desto kraftigare symptom kommer du få. Det finns även andra delar av kosten som är bra att ha koll på, emn igen så hänvisar jag till Vulverine Koos för en grundlig genomgång, hon har koll. Motion är viktigt och hjälper dig reglera din hormonbalans. Det gäller dock att hitta rätt motion för dig, för alla behöver inte samma eller lika mycket. Tränar du för hårt eller för ofta (eller bara fel) stressar du kroppen och stress är din värsta fiende när det gäller dina hormoner. Meditation gör samma sak som ovan, nämligen reglerar dina hormoner. Regelbunden meditation hjälper dig över tid att att få en bättre hormonbalans och det finns studier som visat att det hjälper mot alla sk kvinnoproblem.
 
Det finns säkerligen en del naturläkemedel som kan vara en hjälp på traven med, men det får du googla efter, jag har inte hundra koll på dem (även om citronmellis, daggkåpa och rölleka verkara vara bra kvinnoörter). Även naturläkemedel kan ha biverkningar dock, även om de ofta (inte alltid) är lindrigare för kroppen än traditionella läkemedel.
 
Det jag vill ha sagt är: ta kontroll! Läs på om ALLA alternativ! Kunskap är lätt att bära och ger dig makten att styra ditt eget liv. Du är den som bestämmer över hur din kropp mår och du har kraften att må bra. Du behöver bara ta ansvar för ditt liv och göra det som krävs. Vissa kvinnor behöver medicinsk hjälp under en kortare tid, för ibland går det inte att göra de förändringar som krävs på sikt (livet kan ställa till det rejält ibland), men medicinsk hjälp ska inte vara förstahandsvalet. Livsstilsförändringar må vara svårare, men de ger inte negativa biverkningar och skadar inte din kropp på sikt.
 
Ingen människa ska behöva må dåligt, och snabba lösningar blir ofta fel. 
Ta hand om dig själv, du förtjänar att må bra.
 
 
 

Om

Min profilbild

Beatrice Lindéh (fd Lindberg)

Författare, föreläsare, psykolog, sexolog och mamma.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela