Beatrice Lindéh (fd Lindberg)

Allt och inget, med en lite mer intelligent vinkling.

Trädgårdsterapi

Publicerad 2020-04-21 21:32:00 i Allmänt, Psykisk hälsa, corona, demokrati, ekonomi, historia, hälsa,

Börjar du bli lite trött på tjatet om corona? Eller tycker du bara att allt just nu är sjukt jobbigt? Kanske har du blivit permitterad, uppsagd eller sitter i karantän? Eller kanske du bara jobba hemifrån och saknar dina kollegor?
Saken är den att vi är mitt uppe i en kris, och då slutar det normala som vi känner det, att existera. För att kunna hantera detta behöver vi ha strategier, men i ett land där det värsta som hänt i mannaminne är finanskrisen på 90-talet, kan det vara svårt att bygga upp strategier. Ungefär 100 år har gått sedan spanska sjukan härjade i första världskrigets fotspår. Detta är det närmsta en kris vi kommer i vårt kand om vi tittar tillbaka. Vad gjorde man från myndigheternas håll då? Man uppmanade människor att vara utomhus och odla, med hjälp av slagord som "odla i vår slipper ni svälta i höst" och "Alla sätta potatis utom de tråkiga". Naturligtvis handlade det då om matförsörjning för att befolkningen skulle slippa svälta. Bla odlade man kål i rabatterna vid karlaplan, och potatis i vasaparken i stockholm.
 
 
Men det finns andra effekter av att odla, mer än att slippa svälta. Det finns nämligen gott om studier som visar att vi mår bra av att böka runt i jord och få saker att växa. Förutom det självklara i att man får frisk luft, så är det även ett kreativt utlopp och, tro det eller ej, forskning har visat att det finns mikroorganismer i jorden som stöttar skapandet av seratonin hos oss människor. Du vet, det där hormonet alla pratar om att vi behöver för att få må bra? Det är även stressreducerande och har gett upphov till något som kallas "trädgårdsterapi". Det finns idag evidens för att trädgårdsterapi hjälper vid utmattning och några regioner kan till och med erbjuda det till långtidssjukskrivna.
 
I tider av kris kan det framförallt vara skönt att ha nånting att fokusera på som kräver rent fysiskt arbete, och om vi ska vara lite realistiska, vem vet om du kommer kunna köpa dina favoritgrönsaker om krisen blir långvarig? Enklast är att bara fundera igenom vilka grönsaker du verkligen vill ha, och sätta igång att så fröer.
Nu vet jag att covid är en tuff sjukdom, långdragen och besvärlig, orsakar riktiga bekymmer med orken. Men att sätta ett frö i en kruka orkar de flesta, även om det är större delen av dagens energi som går åt till det. Tänk på hur härligt det kommer bli när du börjar se de första gröna bladen titta upp, eller när du kan skörda den första solmogna tomaten.
Att odla som friskvård är härligt och nyttigt på många sätt. Och alla kan göra det i någon form och utsträckning. Har du inte en stor gård eller villaträdgård, går det bra med en balkong, eller bara ett fönster där gurkorna får slingra sig upp i gardinstången. Var påhittig, var kreativ, ha roligt! Och gör skillnad! För det du odlar hemma, behöver inte importeras och försörjningskedjan blir inte lika sårbar. Vi kan alla hjälps åt, lite grann i alla fall.
 
Hos oss påbörjades friskträdgården för flera månader sedan, du kan läsa mer om den hos min sambo.
 
Om du vill läsa mer om trädgårdsterai kan du klicka dig vidare här eller googla dig fram.
 
Ha en härlig försommar i trädgården nu!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Beatrice Lindéh (fd Lindberg)

Författare, föreläsare, psykolog, sexolog och mamma.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela